4. aprila Australijski mediji preneli su vest o kolapsu „potrošačkog udruženja“ Go Aspire, poznatim i pod imenom Aspire Worldwide. Zašto sam uzeo da pišem o kompaniji o kojoj niko nije čuo na ovim prostorima ? Zato što se radi o 100% kopiji Lyoness-a i upravo nam daje primer kako bi izgledala sudbina Lyoness-a, da se isti nije širio po svim okolnim državama i kontinentima.

Smatra se da je 1000 investitora Aspire-a izgubilo preko 5 miliona dolara, od kojih je 40 potražilo pravnu pomoć. Kako kažu investitori kompanija je postala insolventna nekoliko meseci nakon što su pristali da „franšizni ugovori“ (plaćeni i po nekoliko stotina hiljada dolara) budu pretočeni u akcije sada već bezvredne kompanije.

Tačan broj investitora još uvek se utvrđuje. Bivši član kompanije sastavio je bazu od 698 osoba ali smatra da postoji 400 članova koji su bili od nastanka firme ali su kasnije isključeni zbog neplaćanja obaveza.

Pokušaji da se dođe do bračnih parova – osnivača firme nisu uspeli jer nije poznato gde se nalaze Andrew Terence Hansen, Wendy May Hansen, Philip Gordon Watts i Sally Anne Watts.

Ova četvorka je već poznata od ranije po tome što su bili umešani u promociji Lyoness po Australiji tokom septembra 2011 do aprila 2012 kao tim „Global Go Getters“, da bi potom osnovali sopstvenu kompaniju Aspire Worldwide, koja je u potpunosti iskopirala Lyoness sistem. Koliko je malo bilo razlika govore iskustva saradnika koji su bili deo Lyoness-a:

Kaže da je uplatila 3000 dolara da bude deo šeme u 2011, nakon što je odgledala snimke treninga gospodina Hansena. Aspire webinare gleda kao deja vu: „Ovo je užasno, apsolutno užasno. Morala sam da isključim, nisam više mogla da gledam. Ista priča od reči do reči. Muka mi je.“

„Slušala sam njegove Lyoness webinare gde nam je obećavao planetu, tri puta nedeljno – Utorkom, Četvrtkom i Subotom – mesecima i mesecima. Mi smo bili ubeđeni da je sve legitimno.

Članovima Aspire baš kao i Lyonessovcima, obećan je pasivan prihod tako što će vrbovati nove članove i omanje kompanije, koji će uplaćivati od 3000 do 30000 dolara za članstvo u sistemu. U jednom od promotivnih video klipova Hansen je govorio kako bi svaki član mogao da zaradi preko 180000 dolara na godišnjem nivou samo ako bi uspeo da priključi osam do devet omanjih biznisa.

Jedan od oštećenih, Adrian Simule, kaže da se priključio kompaniji Aspire toko 2013, nakon što je čuo za nju od poznanika (zahvaljujući kome je prethodno izgubio 5000 dolara u propaloj šemi Banners Brokers). Uplatio je 1600 dolara kao početnu investiciju da bi na kraju izašao sa nešto manje od 30.000 dolara gubitka na ime obuke i franšizinga, uključujući izgubljene provizije i troškove putovanja. Sam kaže da je potrošio ličnu ušteđevinu čekajući da kompanija ispuni sva ta silna obećanja koja nikako nisu uspevala da zažive (Primedba Anti: Slično imamo kod svih MLM šema sa povratom novca – Lyoness, SCnet, Flexkom itd – gde nikada nisu ispunili ono što su obećavali. Primer: Čuvena faza 3 kod Lyoness-a, po kojoj će kompanija imati milione i milione potrošača. Prošle godine a od toga ni dan danas nema ništa): „Obećali su Android aplikaciju, nikada se nije pojavila. Obećali su kreditnu karticu da bi posle rekli da je to tako staromodno.“

Simule kaže da se njegov svet urušio: „Mogao sam da kupim kuću. Izgubio sam većinu svojih klijenata. Ljudi koji su mi do nedavno bili bliski ne žele da imaju ništa sa mnom zato što sam promovisao Aspire.“

Sue iz Zapadne Australije kaže da je stavila hipoteku na kuću da bi podigla 23000 dolara koje je uložila u Aspire. Ona je takođe napustila svoj posao sa snom da će postati profesionalni biznis trener. Čak je u jednom trenutku prodala sav svoj nakit, venčani i verenički prsten smatrajući da će sve to nadoknaditi kad posao bude krenuo. Priznaje da je zaradila samo 500 dolara u 2015. Kaže da joj više nije stalo do izgubljenog novca, koliko do toga da se zaustave i spreče odgovorni da opet urade nešto slično.

Jedan biznismen iz Perta, koji je želeo da ostane anoniman, je izgubio preko 300000 dolara plaćajući nekoliko licenci. „Koncept je izgledao dobro ali praktično ništa nije odrađeno kako su pričali.“ Opisuje celi situaciju kao „sjebanu“. Za njega: „To je emocionalni kolaps, finansijski kolaps, društveni kolaps, poslovni kolaps“. „Jedna velika dimna zavesa“ – kako kaže.

„Neki su izgubili svoj posao, napustili svoj posao, nisu više u stanju da uzmu kredit, izgubili su odnose sa drugima i svoje prijatelje“

Craig Salamone smatra da je jedan od malog broja srećnika koji su uspeli da povrate svoju početnu investiciju. On je uložio 3000 dolara u licencu kao vlasnik restorana u gradu Jandakot i najviše zbog toga što su se u njegovom restoranu održavali seminari Aspire-a uspeo je da zaradi oko 4000 dolara. Sam kaže da je samo zahvaljujući tome dobro prošao inače bi verovatno propao da je poput većine članova uplatio u licence za obuku.

Čak su u jednom trenutku čelnici kompanije Aspire pustili vest kako su dobili ponudu za otkup od strane jednog od velike trojke – Visa, Amex, MasterCard. „Pitali smo ih zašto nisu prihvatili tu ponudu ? Pitali smo ih gde su dokazi da je došlo do te ponude ?“ – čudio se Salamone. On pretpostavlja da je veliki deo para otišao na putovanja po Australiji i svetu (Aspire održao veliki seminar u Dubaiju).

Lisa Smith, samohrana majka iz Perta, izgubila je 29000 dolara. „Rečeno nam je da ćemo zarađivati po 49000 mesečno. Rekli su nam da ćemo biti plaćeni za održavanje seminara, da ćemo biti poznati u celom svetu. Toliko toga su nam ispričali, da se osećaš poput idiota kad sagledaš sve to unazad.“

„Verovali smo u svaku reč“

Hansen je svoje sledbenike izložio neprestanim webinarima, seminarima, obukama, često i po nekoliko puta nedeljno (Zvučni poznato ? – prim. Anti). Jedan od oštećenih članova je napisao svojim  kolegama sledeće: „Verovali smo u svaku reč ! Ali šta su oni konkretno isporučili ? Koji potencijal su realizovali ? Šta su održali od obećanja ? Ništa !“ „Koja to profesija prodaje potencijal, pruža preterana obećanja ali nikada ih ne ispuni ? Da li smo podpali pod uticaj prodavca zmijskog ulja ?“

29 Oktobra 2015, gospodin Watts (jedan od osnivača) je potpisao zahtev da se kompanija ukloni iz Australijskog registra bez obzira što su najveći deo članstva činile osobe iz Australije dok je samo manji deo bio Britanskog porekla. Prethodni period obeležili su bezuspešni pokušaji Aspire-a da se proširi van Australije i Velike Britanije.

Četiri meseca kasnije, 17 Februara 2016, Watts je obavestio članove da je kompanija prestala sa radom zbog insolventnosti. U poruci koju je prosledio saradnicima naveo je da kompanija nema finansijska sredstva da nastavi sa daljim radom, niti on sam može da iz svog džepa finansira dalji rad kompanije jer od jula 2015 nije bio isplaćen za svoj rad.

Zahtev da se pooštri zakon prema piramidalnim šemama

Gerard Brodi, izvršni direktor CLAC-a (Consumer Action Law Centre) kaže da je ovaj slučaj ukazao da se moraju preispitati zakoni o piramidalnoj prodaji unutar Australijskog zakona o zaštiti potrošača.

„Očigledno je da su piramidalne šeme definisane preusko unutar zakona. Već sam ranije naznačio da su multi level marketing šeme veoma rizične i da može biti veoma teško da povratite svoj novac ako stvari krenu nagore i to je ono što se dogodilo u ovom slučaju.“

Gospodin Brodi kaže da je previše kasno za žrtve Aspire-a. „Definicije moraju biti proširene kako bi se lakše nahvatale ove šeme i bile stavljene van zakona. Trenutno je veoma teško da budu uspešno procesuirane“.

Izvor


Neka moja razmišljanja na ovu temu se odnose upravo na stavove gospodina Brodija, gde sami možemo da vidimo da sa legalne strane veoma teško procesirati ne samo Aspire, već SVE MLM promotere, naročito one sa najvećom odgovornošću. Zato je proces ACCC protiv Lyoness-a doživeo neuspeh jer nisu formulisali tužbu na najbolji mogući način, a i potom je isti odustao od žalbenog procesa zbog manjka novčanih sredstava. I to sve u mnogo uređenijoj državi nego što su to države ex-Yu.

A činjenica je da će Lyoness pre ili kasnije doći do iste tačke gde je završio Aspire. Poljski Lyoness napustilo je 20000 članova, Mathias Vorbach PR kompanije je takođe otišao krajem 2015 (pojavljuje se u 10. minutu snimka), a kod nas se veliki broj lokalnih promotera prešaltovao u Onecoin.

Da se ne zaboravi (preuzeto iz ove teme):

Lokalni promoteri

Na youtube su okačeni promotivni klipovi Lyconeta na hrvatskom i bosanskom. Na srpskom nema, pretpostavka je da se, kao i do sada, sve drži pod velom tajnosti, i da su svi snimci sa našeg govornog područija dostupni samo za članove. Ko su glavni organizatori promocije Lyoness-a, tj. Lyconeta kod nas nije sasvim poznato, mada su po aktivnostima bar na internetu najglasniji iz tzv. BEST tima, čiji članovi su poreklom sa prostora bivših ex-Yu republika.

Čine ih:

 1. Vesna Drljan – Karijera 5. iz Novog Sada,  Srbija
 2. Julija i Zoran Vitanov – Karijera 5. iz Skoplja, Makedonija
 3. Anamarija Knez i Mladen Vojković – Karijera 4. iz Zadra, Hrvatska
 4. Ivana i Marinko Parić – Karijera 4. takođe iz Zadra, Hrvatska (Marinko priznaje da je Lyoness/Lyconet piramida)
 5. Ankica Makić – Karijera 4. iz Kikinde, Srbija
 6. Stevan Nićiforović – Karijera 4. iz Novog Sada, Srbija
 7. Argtim Nagavci – Karijera 4. iz Skoplja, Makedonija
 8. Gospa i Damir Topić – Karijera 4. iz Prijedora, Bosna i Hercegovina
 9. Boris Međedović – Karijera 3. iz Zagreba, Hrvatska (jedno od njegovih predavanja je objavljeno ovde)
 10. Ksenija i Marko Vukorep – Karijera 3, iz Županje, Hrvatska
 11. Danije i Damir Galić – Karijera 3, Bakovo, Hrvatska
 12. Dragan Sandić – Karijera 3, iz Podgorice, Crna Gora
 13. Emina Cvetković – Karijera 3, Pančevo, Srbija
 14. Antonjeta Rosso Domančić – Karijera 3, Hvar, Hrvatska
 15. Zoran Mitrevski – Karijera 3, Skoplje, Makedonija
 16. Zoran Stupar – Karijera 3, Zrenjanin, Srbija
 17. Dijana Spasojević – Karijera 3, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
 18. Kristijan Sabljar – Karijera 3, Rijeka, Hrvatska
 19. Kostadin Vitanov – Karijera 3, Strumica, Makedonija
 20. Dragana Tešanović – Karijera 3, Beograd, Srbija
 21. Branka Živaljević – Karijera 3, Kikinda, Srbija
 22. Zora Jajic – Karijera 3, Zrenjanin, Srbija
 23. Josip Dogaš – Karijera 3, Split, Hrvatska

Na listu dodajem novog kandidata Mihail Petrovića:

Mihail Petrović snimak za MLM Conligus 18. decembra 2014

Godinu dana kasnije promoviše Onecoin 10. decembar 2015, nakon što je Onecoin preuzeo Conligus.

Sledi naša poznata ekipa:

Trojac bez moralnog kompasa: Zoran Stupar, Damir Topić i Marinko Parić.

Zoran Stupar se pojavio ovde na blogu, ostavio jedan komentar i nakon toga se više nije javljao. Molim sve čitaoce koji prate ovaj blog, da ako imaju bilo kakva saznanja o osobama sa gore pomenute liste ili  koje su u prethodnih par godina promovisala Lyoness da me kontaktiraju ili ostave ovde u komentarima.

Advertisements