Multi-level marketing je kroz svoju istoriju promenio i krio se iza nekoliko različitih imena tokom godina i godina. Ne treba doktorat da bi se prokljuvilo zašto se njegovo ime menjalo i ista stvar nazivala malo drugačijom. U eri interneta ta praksa se još više ubrzala tako da do danas imamo nekoliko termina iza kojih se krio ovaj Manipulatorski Marketing:

 • Network marketing – najčešće korišćena alternativa
 • Home-based Business Franchising – rad od kuće franšiznog tipa (i tome slično)
 • Direct sales – direktna prodaja, termin koji MLM često prisvaja za sebe mada u globalu MLM pripada direktnoj prodaji
 • Affiliate Marketing – termin zloupotrebljavan od strane Vemma promotera, čime su pokušali da se nalepe na regularan vid internet marketinga
 • Seller-Assisted Marketing – još jedan izraz za MLM
 • Referral Marketing – kako to jedan naš poznati scnetovac naziva „marketing od usta do usta“
 • Dual Marketing / Dual-Level Marketing – termin izmislio Mary Kay kao dualni marketing mada je koncept i dalje isti = MLM
 • Concentric Marketing – koncentrisani ili kružni marketing, gde su nivoe zamenili krugovi. Suštinski je opet bio MLM
 • Consumer Direct Marketing – direktni potrošački marketing, opet isto MLM čudo samo u drugom pakovanju
 • Inline Marketing – isto MLM

Kod nas su se odomaćili izrazi:

 • multilevel – bez navođenja reči „marketing“ – primećeno u Gem Collection prilogu potrošačkog savetnika
 • mrežni ili umreženi marketing (najviše ovo prvo)
 • netvorkeri (networkeri) – osobe koje se bave MLM-om
 • preporučiteljski marketing – osmislili Lyoness promoteri da bi izbegli negativnu reputaciju MLM-a
 • i atrakcioni marketing – marketing privlačenja

Atrakcioni marketing reklamiraju domaći „netvorkeri“ kao zaseban pristup, poslovnu veštinu za bolji uspeh ali je to samo drugi naziv za ustaljen model obmanjivanja kojim se MLMovci služe decenijama: navući ljude da uđu mrežni marketing, da investiraju svoj novac u izmišljotinu o boljem životu, da dovuku svoje bližnje u šemu na konto rodbinskih i prijateljskih odnosa, i da što duže ostani upecanu u tu farsu.

Pomenuti marketing poturaju Dušan Marković i njegova ekipa pratilaca i saradnika. O Dušanu smo ranije diskutovali nakon što se pojavio snimak njegovog predavanja na Ekonomskom fakultetu u Nišu:

Malo ću prokomentarisati pomenuti video jer još uvek ne mogu čudu da se načudim ko je dozvolio ovom čoveku da drži studentima predavanje na temu „Šta posle studija“. U svih 45 minuta snimka nije naveo ni jednom:

 • šta je završio
 • gde je završio
 • kojim se konkretno poslovima bavio
 • šta ga činim kompetentnim kao predavača za ovu temu
 • i po čemu je on to „specijalista“ za mrežni marketing – tj. gde se to zvanje dobija ?!?

Pored navedenog, on je suptilno išao sa vrbovanjem studenata za svoj „projekat“ MojProfitSistem čiji je vlasnik i osnivač, što ga odmah stavlja u sukob interesa i time ga isključuje kao ozbiljnog i neutralnog predavača. Da ne pominjem samo gluposti i način obraćanja koje ne pristaju jednoj visoko obrazovnoj instituciji. Ko god je organizovao ovu konferenciju i stavio njega u spisak predavača učinio je to zlonamerno i iz finansijskih pobuda – da vrbuje nove žrtve iz redova mladih studenata fakulteta.

Na slici je ekipa Moj Profit Sistem-a. Dr Nikola Čanak ili doktor Nik je mnogima od nas uveliko poznat.

Citiram (Superhik):

Nikola Čanak ili Dr.Nick je običan hoštapler sa diplomom. U ScNetu mu je glavna specijalnost da zaluđuje žene – postepeno i sistematično im menja svest putem webinara, neposrednih kontakata i zadataka, ubeđuje ih da je bolje da ulože novac u ScNet nego da kupe cipele svojim maloletnim ćerkama, da se razvedu ako nemaju podršku supruga na scnet putu do zadnjeg dinara, nije mu strano ni da se bavi podvođenjim i da traži novac na zajam. Taj u ženi vidi ili ćurku za čerupanje ili gusku za parenje. Pre 25 godina je boravio u SAD gde je sa jednom njujorškom policajkom dobio vanbračnog sina sa kojim posle nije imao kontakt 20 godina. Od svoje prve žene se razveo zbog dosta mlađe. Njegovi moralni kvaliteti su jednaki nuli ali se u ScNetu visoko kotira upravo zbog toga, kao i zahvaljujući činjenici da je rođeni brat političara Nenada Čanka.

Narcista, egoista i hedonista. Koga jedan takav može pozitivno da motiviše – nikoga, ali zato može i te kako dobro žrtvu da pripremi za dranje do kože i kasnije prihvatenje uloge jedinog krivca za sopstveni neuspeh.

(Da ne gledam sad sve klipove Čanka, neka mi neko prosledi pomenuti sa cipelicama da ostavim kao referencu)

Druga osoba od ove ekipe koja kod mene izaziva osećaj gađenja (pored Čanka i Markovića) je Boris Teodosijević, navodni direktor Mense Srbije, udruženja koje okuplja natprosečno inteligente osobe. Uveren sam da je on imao uticaja na osnovu svog statusa u Mensi da progura Dušana Markovića da održi predavanje studentima u Nišu,

Boris je pun reči hvale za Moj Profit Sistem, gde ga je uporedio i stavio iznad drugih edukacionih platformi kao što su Udemy i Coursera samo zato što možete da „zarađujete“. On i Dušan su pre mesec dana održali jedan webinar na temu finansijske slobode.

Ko uspe da izdrži svih sat i 47 minuta webinara ima veliko poštovanje sa moje strane. Toliku količinu patetike nisam imao prilike da vidim, a video sam svašta do sad. Kao i prethodnom slučaju uopšte se nisu bavili temom i niti su pružili odgovore na navedena pitanja u okviru teme.

Svoje kurseve naplaćuju minimalno po 200 evra pa vi sad vidite da li vam se isplati. Naročito bi trebali pre nego što se upustite u ovaj „sistem“ da proučite temu osam razloga zašto MLM nije biznis , obavezno tačku 3. Pravilo Ulaska, jer zajedničko za sve sledbenike ovog „sistema“ jeste što se ni malo ne razlikuju u tome što pričaju po svojim klipovima na Youtube.

Moj savet: Zaobiđite u širokom luku.

Advertisements