Na sajtu Kupujem Prodajem osvanuo je oglas tokom avgusta meseca (10. avgusta 2015), gde je postavljač oglasa Željko Milićević hteo da proda navodno akcije Lyoness-a tj. Lyconet-a, i to ne svoje nego svog kolege, kome je hitno bio potreban novac. Sve MLM kompanije koje rade na foru sa popustima i povratom novca, govore na svojim prezentacijama kako „svoj biznis“ uvek možete prodati nekom drugom. Ovaj oglas upravo pokazuje pravu vrednost takvih „biznisa“. Ni posle tri nedelje, pre nego što je uklonjen nije bilo ni jedne jedine ponude.

Na prvom mestu, da donose neke pare, niko ih ne bi prodavao. Drugi razlog zašto niko neće hteti da kupi ovaj paket „akcija“, je u tome što se uopšte ne radi o akcijama već o pozicijama ili po Lyconet-u sada zvanim kao šoping poeni. Treći glavni razlog je da ovi šoping poeni nemaju niti donose neku vrednost. Pare u Lyoness/Lyconet-u dolaze od kupovine ovih precenjenih i posve bezvrednih poena kroz spomenuti premium paket Lyoness-a. Pare se tako razdele da najviše naravno ode vrhuški. Zabludela ovčica dobije ove šoping poene da se njima zanima i zanosi, verujući da će nešto zaraditi kroz njih jednog lepog dana, dok juri nove budale koje će uložiti isto kao i on/ona 240.000 dinara, u ime neke tamo provizije i nagradnih bonusa. A kad dođe u situaciju gde mu hitno treba novac, eto prave  slike i prilike koliko stvarno vrede.

Željko Milićević je ranije ostavio nekoliko komentara na čuvenom Lyoness ORF snimku. Neki od njegovih komentara:

Nije komentarisao već godinu dana. Ali je zato na postavljeno pitanje o oglasu:

ekspresno uklonio isti za manje od 24 sata. Link za oglas: http://www.kupujemprodajem.com/Akcije-Lyconet-AG-24612145-oglas.htm gde možete sami da se uverite da je nekada postojao i da je obrisan.

Ne sumnjam da će Lyoness naći način da zataška probleme poput ovih. Dovoljno je ubediti jadnu ovčicu da ne talasa tako što će joj vratiti polovinu od uplaćenih para, ili joj utrapiti neki od vaučera (po mogućstvu sa kratkim rokom trajanja). Ne treba isključiti i pretnje fizičkim nasiljem. Ipak je ovo Srbija, gde metode štangle i palice postaju svakim danom pravilo a ne izuzetak, tako da postoji i ta mogućnost.

Na kraju krajeva ostaje i sistematsko ispiranje mozga. Među biserima od komentara na youtube, jedan se „pohvalio“ svojim ulaganjem od 2000 evra u Lyoness, ali da nije u mogućnosti da ga radi. Sem što je uplatio svoj novac i uvukao familiju da i ona uplati pare, tako da su ukupno uplatili 6000 evra, prestao je da „radi“ posao. Nema veze što je od ukupnog uloga „zaradio“ samo 600 evra po sopstvenom priznanju, on sam je pun hvale za Lyoness „biznis“:
Nakon nekoliko komentara i međusobnih vređanja sa obe strane učesnika u raspravi, pojavljuje se predstavnik firme i moli gore pomenutog da prestane sa vređanjem i da obriše sve vulgarne komentare.

Rečeno-učinjeno, Marko je uklonio sve svoje komentare, a Petar je uklonio svoje. Ostala su samo obaveštenja o komentarima na mejlu. Sem poveće količine vređanja i psovanja, saznali se i po nešto korisno. Lyoness drži na oku onaj snimak na Youtube, prati svaki komentar. Sasvim sam siguran da posmatraju i ovaj blog. Od Marka sam saznao da bi rado samnom razgovarali putem palice i štangle, jer im po njegovim rečima „stojim na putu“.

Nadam se da sam makar malo pojasnio ovim primerom koliki je jak uticaj tog sistematskog ispiranja mozga kroz MLM treninge i seminare na pojedinca i grupu, u toj meri da oni i dalje veruju da će povratiti svoj novac, i da je sam biznis nešto najbolje na svetu. Potpuno iracionalno shvatanje za koje ne postoji ni jedno drugo logično objašnjenje sem već spomenutog sistematskog i unapred isplaniranog ispiranja mozga. Na taj način bilo koja MLM firma, ne samo Lyoness, ima skoro potpunu kontrolu nad pojedincima i lako može da utiče na njihove stavove i način razmišljanja. Više o tome u narednoj temi.

Advertisements