Lyconet, Lyoness i Masterkard papazjanija

Lyconet (LYoness COmmunity NETwork) je nova Lyoness inkarnacija, nastala procesom repiramidizacije. Zbog problema koji Lyoness ima širom sveta i suočen sa porastom kritike, prešlo se u novu fazu gde je Lyoness samo vezan za cashback dok se „poslovna mogućnost“ sa MLM paketom pozicija, binarkama, trgovačkim kategorijama (tj. ceo piramidalni-ponzi deo) sada pojavljuje po novim imenom. Kompenzacioni plan dostupan je samo Lyoness članovima, i koliko je poznato za sada, postoje različiti kompenzacioni planovi zavisno od države.

Analizu Lyconet kompenzacionog plana za američko tržište odradio je sajt BehindMLM. U kratkim crtama zaključeno je sledeće:

 • Još jedan zamršen i komplikovan kompenzacioni plan, napisan sa namerom da se što teže shvati i razume (preko 21 strane teksta)
 • Svi učestvuju u poslovnoj mogućnosti i to po Američkim zakonima predstavlja problem, jer po istim tim zakonima svaki MLM mora da ima prodaju običnim potrošačima, koji ne spadaju u članove datog MLM-a.
 • Uvođenje kupovine vaučera sa Lyoness vaučerom. Nije poznata cena Lyoness vaučera.
 • Kompenzacioni plan Lyoconeta ne navodi da li se i koliko naplaćuje nabavka gore spomenutih vaučera.
 • Balans program je samo drugi naziv za Lyoness investicionu šemu sa pozicijama i trgovačkim kategorijama. Trgovačke kategorije su sada balans kategorije, jedna pozicija u Balans kategoriji jedan nastaje od 50 šoping poena. 1 šoping poen vrednuje se kao 1 dolar ili 1 evro.
 • U okviru Balans programa stvaraju se nove pozicije praktično ni iz čega (preko novih bonus i transfer pozicija)
 • Ove pozicije ne koštaju ništa da bi nastale ali zato donose proviziju kao plaćene pozicije (pozicije za koje članovi uplaćuju svoj novac, tzv. avans)
 • Glavno pitanje BehindMLM-a je odakle dolazi ovaj novac ? Nije valjda da poslovni partneri finansiraju i ovaj deo pored samog povraćaja novca. U kojoj meri se sve ovo isplati partnerima ?
 • Zaključak BehindMLM-a analize jeste da je Lyoness ranije vršio isplatu provizija tek onda kada se skupio tačan broj novih finansijskih sredstava (u prevodu kada dovoljan broj njih uplati avans tj. premium status). Kod Lyconeta ostaje veliki znak pitanja odakle se sada izvlači sav novac za isplatu provizija, naročito novih fantomskih pozicija.

Lokalni promoteri

Na youtube su okačeni promotivni klipovi Lyconeta na hrvatskom i bosanskom. Na srpskom nema, pretpostavka je da se, kao i do sada, sve drži pod velom tajnosti, i da su svi snimci sa našeg govornog područija dostupni samo za članove. Ko su glavni organizatori promocije Lyoness-a, tj. Lyconeta kod nas nije sasvim poznato, mada su po aktivnostima bar na internetu najglasniji iz tzv. BEST tima, čiji članovi su poreklom sa prostora bivših ex-Yu republika.

Čine ih:

 1. Vesna Drljan – Karijera 5. iz Novog Sada,  Srbija
 2. Julija i Zoran Vitanov – Karijera 5. iz Skoplja, Makedonija
 3. Anamarija Knez i Mladen Vojković – Karijera 4. iz Zadra, Hrvatska
 4. Ivana i Marinko Parić – Karijera 4. takođe iz Zadra, Hrvatska (Marinko priznaje da je Lyoness/Lyconet piramida)
 5. Ankica Makić – Karijera 4. iz Kikinde, Srbija
 6. Stevan Nićiforović – Karijera 4. iz Novog Sada, Srbija
 7. Argtim Nagavci – Karijera 4. iz Skoplja, Makedonija
 8. Gospa i Damir Topić – Karijera 4. iz Prijedora, Bosna i Hercegovina
 9. Boris Međedović – Karijera 3. iz Zagreba, Hrvatska (jedno od njegovih predavanja je objavljeno ovde)
 10. Ksenija i Marko Vukorep – Karijera 3, iz Županje, Hrvatska
 11. Danije i Damir Galić – Karijera 3, Bakovo, Hrvatska
 12. Dragan Sandić – Karijera 3, iz Podgorice, Crna Gora
 13. Emina Cvetković – Karijera 3, Pančevo, Srbija
 14. Antonjeta Rosso Domančić – Karijera 3, Hvar, Hrvatska
 15. Zoran Mitrevski – Karijera 3, Skoplje, Makedonija
 16. Zoran Stupar – Karijera 3, Zrenjanin, Srbija
 17. Dijana Spasojević – Karijera 3, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
 18. Kristijan Sabljar – Karijera 3, Rijeka, Hrvatska
 19. Kostadin Vitanov – Karijera 3, Strumica, Makedonija
 20. Dragana Tešanović – Karijera 3, Beograd, Srbija
 21. Branka Živaljević – Karijera 3, Kikinda, Srbija
 22. Zora Jajic – Karijera 3, Zrenjanin, Srbija
 23. Josip Dogaš – Karijera 3, Split, Hrvatska

Nisam ubeđen da će bilo ko od njih odgovarati kada dođe do kraha Lyoness-a, gledajući kako su do sada prolazili raznorazni prevaranti na ovim prostorima. Ipak, ne treba zaboraviti da su oni dostigli svoj „uspeh“ kroz obmanu i manipulaciju velikog broja drugih osoba, osoba koje potpadnu pod uticaj i bajke o velikoj poslovnoj mogućnosti, ne znajući pri tome da su u startu samo tu da omoguće drugima da „zarade“ mrvice, dok najveći deo ide osnivačima prevare.

VKI tužba protiv Lyoness-a

Asocijacija za informisanje potrošača (VKI) pokrenula je tužbu protiv Lyoness-a pred Austrijskim Trgovinskim sudom zbog nebuloznih uslova poslovanja unutar ugovora koji su članovi Lyoness-a morali da potpišu, da bi učestvovali u navodnom „biznisu“. O datoj tužbi se govorilo unutar ORF reportaže. Rezultati tužbe su postali poznati krajem februara 2015, po kojima je VKI dobio preliminarnu presudu u vezi svih 61. stavki ugovora. Presuda još uvek nije konačna, Lyoness je uložio žalbu.

Na drugoj strani, VKI je prošlog meseca pokrenuo kolektivnu tužbu protiv Lyoness-a i savetuje oštećenima da ukoliko nisu dobili svoj novac nazad, da kontaktiraju kompaniju Advofin, koja je takođe pokrenula parnicu u ime oštećenih (bivših) Lyoness članova, kojima nisu vraćene pare.

WKStA (takođe spomenuta u ORF reportaži) završila je svoju istragu i odlučila da pokrene tužbu protiv Huberta Fradjla (osnivača Lyoness-a), po nekoliko tačaka optužnice, koje ga terete za organizovanje piramidalne šeme. Po nepotvrđenim informacijama, sud je zamrzao račune Huberta do daljnjeg.

Kako stvari stoje, teška vremena dolaze za Lyoness u njenom samom sedištu (Austriji).

Lyoness i Mastercard partnerstvo = velika laž

Još od prošle godine su počele da kruže glasine da se Lyoness udružuje sa kompanijom Mastercard. Navijači i promoteri su otišli korak dalje u svojim objavama kako će Lyoness da se spoji sa Mastercard-om, kako je Mastercard prepoznao potencijal Lyoness-a, da je Mastercard siguran dokaz da Lyoness nije prevara i tome slične nebuloze. Pojavile su se i navodne Mastercard Lyoness reklame, za koje se ispostavilo da se su prerađenje Mastercard reklame (original). Ono što još može da se primeti jeste da prva reklama upućuje na Lyoness.tv, odakle je vrlo verovatno i skinuta, što takođe upućuje na zaključak da jedan od glavnih razloga lansiranja dotičnog sajta jeste kontrola informacija, sakrivena iza saveta kako „youtube, facebook i drugi sajtovi loše utiču na posao“ i da ih treba izbegavati što je više moguće, a da se sve bitno u vezi posla može saznati preko Lyoness.tv-a.

Glavna vest je saopštenje samog Mastercard-a:

Mastercard nije u partnerstvu sa Lyoness-om

Prevod:

Želimo da saopštimo da kompanija Lyoness nije nosilac licence Mastercard-a. Što se tiče prepaid kartice, ona radi sa jednim od Mastercard izdavača (posrednika). Tako da ne postoji direktan odnos između Mastercard-a i kompanije Lyoness. Isto važi i za glasine o spajanju Mastercard-a i Lyoness-a.

2 thoughts on “Lyconet, Lyoness i Masterkard papazjanija

Add yours

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gore ↑

%d bloggers like this: