U poslednjih godinu dana desile su se određene kadrovske promene unutar nama poznatih MLM firmi. Prvo je početkom 2015. SCnet napustio Nikola Miletić. Za one koji nisu u toku, Nikola Miletić je deo SCnet-a od njenog samog osnivanja. Prethodno je sa osnivačem i vlasnikom SCneta Robertom Paušićem bio deo ScienNeta, mađarskog MLM koga su zatvorili zbog utaje poreza (i naknadno otkrili da se radi i o piramidalnoj šemi). Robert je samo prekopirao sistem rada ScienNeta pa je zajedno sa svojim kumom Draganom Fratrićem i nekolicinom ortaka osnovao SCnet. Detaljnije ću se baviti o SCnetu u posebnoj temi.

Miletić sa mikrofonom, u pozadini Fratrić i Paušić

Miletić je ostvario karijeru 7 u SCnet-u, što je po kompenzacionom planu SCneta predstavlja visoku i navodno veoma profitabilnu karijeru. Sam vlasnik SCneta Robert Paušić je karijera 7.2 ili 7.3, što bi značilo da je Miletić bio u samom vrhu. Međutim, čuveni „timski igrač“ SCneta naprasno je napustio kompaniju početkom 2015, a pre odlaska je podneo ostavku u nadzornom odboru kompanije, navodeći kao razlog neslaganje o načinu rada kompanije sa većinskim akcionarima (a oni su Paušić, Fratrić i Žiropađa). U snimku koji sam linkovao (postavljen na Youtube 2. decembra 2014.) Miletić hvali SCnet, ali ja bih izdvojio jedan deo njegovog izlaganja i to na samom početku snimka. To je deo u kome on kaže kako je u najtežem trenutku svog života (doživeo bankrot u poslu sa jagodama) saznao za „ideju“ SCnet-a. U sledećim redovima ću da objasnim zbog čega je taj deo bitan.

Miletić se nakon velikih reči hvale o sistemu popusta i potrošnje SCneta okrenuo uobičajenom tj. klasičnom MLM-u sa proizvodima.

Preuzeto sa Facebook-a

Sada promoviše kompaniju Bronchee, poreklom iz mađarske (proizvodi za negu kože i tome slično). Pokrenuo je i svoj novi sajt, i još je izdao knjigu pod naslovom „Najveća greška u Mrežnom Marketingu ?“. Njegova knjiga možda deluje na prvi pogled kao kritika MLM-a, ali je daleko od toga. Miletić u njoj opisuje neka svoja viđenja MLM u par pasusa, ostatak su uobičajene budalaštine i naduvane pričice o mogućnostima MLM-a. Ima i za nas jedan veoma bitan pasus:

 

3. Najveću zahvalnost želim da uputim mom sadašnjem prijatelju i mentoru, gospodinu Saši Zobenici.Veoma je teško pronaći prave mentore a jos teže iskrene prijatelje. Ja mogu da zahvalim univerzumu koji nas je spojio u najtežem periodu mog dosadašnjeg života. Izuzetno važne životne i profesionalne lekcije nesebično deli sa mnom. Takvo znanje, u svojoj dosadašnjoj karijeri, nisam dobio.

Neverovatno ali istinito, Miletić se uvek nađe u najtežem periodu svog života kada se priključi novoj kompaniji. Ili to samo važi kada se nađe na ivici bankrota po drugi put, poput pojedinih članova Herbalife-a, što bi značilo da se nije mnogo „opario“ u svojoj SCnet karijeri. Takođe, sam kaže kako u svojoj dosadašnjoj karijeri nije dobio tako dobre lekcije dok nije naleteo na pomenutog Zobenicu. Znači li to da ništa nije naučio dok je bio 5 godina deo SCnet-a ? Nakon ovakvog teksta trebao bi Miletić da objasni svojim nekadašnjim kolegama i koleginicama, zbog čega smatra Sašu Zobenicu takvom veličinom u poređenju recimo sa Nikolom Čankom (poznatiji kao dr. Nik, inače rođeni brat političara Nenada Čanka), koga u SCnetu drže za neku vrstu gurua (eksperta) za motivaciju i MLM način života. Možda Saša Zobenica ne otima tuđe žene i ne zloupotrebljava psihoterapeutske metode manipulacije, kao što je to slučaj kod dr. Nika ?

I ko je uopšte taj Saša Zobenica ?

Samo još jedan MLM „karijerista“. I ovaj je napustio svoju prethodnu karijerju, tj. nekoliko njih. Izgleda da i za njega važi isto pravilo: u firmi sam dok ima para tj. dok dolaze nove naivčine, nakon toga prelazim u drugu. Ono malo informacija što sam progulgao po internetu kaže da je Saša Zobenica bio deo Lyoness-a u Srbiji još od 2009.godine, što će reći od samog starta kompanije u Srbiji. Da li je iko od pratilaca od ovog bloga iznenađen činjenicom da u Lyoness-u/SCnet-u nema para ?

Da ne bude da pričam napamet, od kolege AntyLyoness bloga iz Poljske dobio sam vest da je njegov najveći protivnik i promoter Lyoness-a blog Antygona u Poljskoj obrisao poveliki broj svojih tekstova (naročito tekstove gde je optužio mog kolegu da je kriminalac, plaćen od konkurencije i tome slično – zvuči poznato zar ne ?), ostavio samo par vesti o Lyoness-u i u potpunosti napustio svoj blog. I ne samo blog, nego cela njegova mreža (od 20 hiljada članova ) zajedno sa mentorom, koji je navodno bio karijera 5. pa spao na karijeru 2, je napustila Lyoness i prešla u drugi, klasični MLM. Razlog: nema para u Lyoness-u.

Ni brojke više ne mogu uspešno da falširaju. Kako mi prenosi kolega, na konferenciji Lyoness-a u Beču, primećena su neslaganja sa navedenim brojkama za SME program (za mala i srednja preduzeća). Na konferenciji su navedene jedne brojke, koja prikazuju rast i uvećan broj partnerskih firmi, dok lokalna pretraga u Poljskoj daje sasvim druge i mnogo manje brojke. Kolega Comfort Eagle iz Poljske zaključuje da čak i najveći vernici Lyonessa shvataju da brod tone i napuštaju ga u velikoj meri.

A od naših lokalaca Saša Zobenica nije jedini koji je napustio Lyoness. Ima tu i poznatih lica.

Sećate se Željka Milićevića ? Ako ne pogledajte ovu temu.

Svoj linkedIn profil nije osvežio, još uvek stoji drugi, američki naziv za Lyoness (Cashback Solutions), ali je zato čuveni prodavac Lyoness / Lyconet pozicija na kupujem-prodajem okrenuo novi list, tj. okrenuo se promociji nove prevare zvane OneCoin. Njegov Youtube kanal ima nekoliko video klipova na kojima promoviše OneCoin prevaru.

Video klip sa njegovog kanala, gde u prvih nekoliko minuta govori o stanju u svojoj prethodnoj kompaniji. Ne kaže konkretnoj o kojoj kompaniji je reč ali može da se nasluti da je u pitanju Lyoness. Isto je interesantno njegovo priznanje da je morao da se snađe za novac kako bi pokrenuo svoj OneCoin posao.

NAPOMENA (04.02.2016): Video je obrisan, Željku se nije svidelo što je opet u centru pažnje.

Marinko Parić, član BEST tima čiji sajt više nije aktivan, kao ni Facebook stranica , na svom linkedIn profilu navodi da samo da je networker. Sem odsečenog dela na slici, njegov profil takođe nema ni jedan podatak da je on bio deo Lyoness-a. Njegov Youtube profil još uvek ima nekoliko Lyoness/Lyconet klipova, samo što su njegove skorašnje aktivnosti usko vezane za praćene i promociju iste prevare OneCoin kao i njegov kolega Željko Milićevic.

Potom njegov kolega Damir Topić, čiji Facebook profil pokazuje koliko ga zanima OneCoin.

Potom Glavonjić Dejan, isto kao i prethodni:

I Zoran Stupar

Ne mogu sada da nađem ko je sve tu još preleteo u OneCoin tabor iz Lyoness-a, ali ću gledati da ubacim naknadno. Kako to kaže Željko Milićević jedan deo Lyoness ekipe je prešao u OneCoin prevaru, dok drugi čeka kako će proći ovi prvi. Njegovo mišljenje je da će svi preći u OneCoin, što još više govori koliko je dobro stanje u Lyoness-u. Baš me zanima da li će iko od njih biti voljan da iskomentariše i stane iza reči koje su prolupali na onom Lyoness klipu. Ovde naročito misllim na Željka Milićevića.


Što se tiče naših drugara iz SCneta, još jedno, nama veoma poznato lice je napustilo dotičnu kompaniju.

Feliks Kojadinović, bivši košarkaš iz Bosne i Hercegovine, koji nije štedeo reči (a ni psovke) na račun mojih kolega i mene u komentarima na u ovoj temi iza pseudonima „Internet indijanci“ i „moralni pigmeji“ postao je Freelancer , u prevodu slobodnjak.

Pre godinu dana prodefilovao je na SCnet seminaru kao neko ko će uvesti revoluciju u kartični sistem.

Pogledati od 26. minuta prezentacije

Potom se prebacio u novu firmu Talion System, koja ima izuzetan istorijat. Do tada poznato kao preduzeće DIALINK d.o.o. iz Novog Sada (registrovano u APR-u 20.09.2001. godine), dana 09.06.2015. godine menja naziv u VIP SCNET d.o.o. Posle mesec dana, kada je očigledno nekom palo na pamet da nije dobro koristiti već ozloglašen naziv, 23.07.2015. godine VIP SCNET d.o.o. Novi Sad menja naziv u TALION SYSTEM d.o.o. Novi Sad. Vlasnik 100% kapitala je Dragan Fratrić. Delatnost ovog novoimenovanog preduzeća je 8299 – Ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju. Stara delatnost bila je 6209 – Ostale usluge informacione tehnologije. Delatnost je promenjena prilikom prve promene imena.

Takođe, valja napomenuti da je 21.03.2015. godine osnovano još jedno novo preduzeće – TALION NET d.o.o. Novi Sad (Bulevar kralja Petra prvog 15). Vlasnik 100% kapitala je takođe Dragan Fratrić koji je bio i direktor ovog preduzeća do 27.08.2015. godine, kada je pravo upravljanja formalno preneo na Teu Fratrić (’95. godište). 18.12.2015. godine kompanija menja naziv u EURO KORN d.o.o. Novi Sad, a 24.12.2015. godine dolazi do promene zakonskog zastupnika, gde umesto Dragana Fratrića dolazi Dragan Dačević. Osnovna registrovana delatnost ovog preduzeća je 5610 – Delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata.

Na moje pitanje Feliksu zbog čega je otišao iz Taliona, zašto je postao slobodnjak (freelancer), dobio sam karakterističan odgovor u njegovom stilu:

Da bi mogao da ti mamu nabijem free a malo i sa lancima eto zasto majmuncino maloumna…jebo ti pas mater bezobraznu i retardiranu,budes li mi jos jednom nesto napisao na mail ili bilo kako jebacu ti mater retardiranu,na kraj svjeta cu te naci .retardirani imbecilu…idi lijeci komplekse maloumne a sta ja radim picka ti materina ti veze nemas,konjurdo glupa.Promasio si univerzum konjurdo jedna.Dok se ti trudis imbecilu iza tastature i dalje sviras kurcu konju ja se kupam majmune jer sam za tebe majmuncino AJNSTAJN!
Mamu ti besmrtnu nabijem na kurac crnacki onaj africki u cmar.

Jel ti sad jasno zasto imbecilu.
A kad se budes predatavio imenom i prezimenom onda ce da te karaju najveci pederi sveta iskomleksirani konju….
Smradino raspala

Vidi se da je MLM od njega napravio veoma kulturnog i pozitivnog lika…

A o Talionu ćemo nekom drugom prilikom.

Advertisements