Cashback World iliti Lyoness proglašen piramidalnom prevarom u Poljskoj

Poljska kancelarija za konkurenciju i zaštitu potrošača (skraćeno UOKIK) proglasila Cashback World piramidalnom prevarom.

#cashbackworld #lyoness

Odluka je doneta 30. decembra 2019 godine, a tek je pre nekoliko nedelja dospela u javnost.

Po zaključku UOKIK-a, provizije u Lyonessu, tj. Cashback World-u direktno su zavisne od broja novopriključenih članova. Tako regrutovani članovi uplaćuju dobro poznate avanse na ime „budućih“ kupovina, o kojima se diskutovalo još od 2013. Još jednom su čuveni „popusti“ proglašeni nebitnim u celoj ovoj prevarantskoj šemi, naročito kada se uporede sa pravim izvorima novca koje predstavljaju avansi.

UOKIK definiše Lyoness piramidalnu prevaru kao nepoštenu delatnost i kršenje zakona o potrošačima. Na osnovu ove odluke, investitori u Lyoness iliti Cashback World imaju puno pravo da im se povrate uložena sredstva, kao i da je Lyoness dužan da ih o tome obavesti i pruži detalje na koji način Poljski državljani mogu da zatraže povrat svoje investicije.

Cashback World dužan je da povrati investicije u roku od 4 meseca nakon donošenja ove odluke UOKIK-a.

Kao i sa slučajem u Norveškoj, Lyones je u Poljskoj probao da se izvuče na stari recept sa promenom imena ali u UOKIK-u nisi bili toliko naivni da se upecaju na istu fasadu. Kako je predsednik UOKIK- naveo, Lyoness je navodno dostavio informacije kako je Lyoness brand prestao sa radom marta 2019 ali ni jednom nije pružio dokaze da se stvarno prestalo sa uobičajenom praksom uzimanja avansa i piramidalnom regrutacijom.

Istraga UOKIK-a započela je 2013, 2014 izbacili su upozorenja da se možda radi o ponzi šemi, maja 2016 upozorili su javnost da Lyoness ulovi poslovanja nisu u skladu sa Poljskim zakonima, decembra 2017 objavili su još jedno upozorenje protiv učešća u Lyoness „poslovnoj mogućnosti“. Tvrdnje da je Lyones ponzi odbačene su marta 2019, ali zato su u decembru doneli odluku da se radi o piramidalnoj prevari i shodno tome Lyoness ili Cashback World u bilo kom obliku je zvanično zabranjen u Poljskoj.

A sad da čujemo dežurne drvene advokate.

23 thoughts on “Cashback World iliti Lyoness proglašen piramidalnom prevarom u Poljskoj

 1. Sad kad dođu Džej Džej Džoni i pileći papak i kad kažu:

  Ma nemate vi pojma, vi ste budale… Mi svakim danom sve više i više rastemo, ma mi Roma, Inter, Barselona, ovo ono…

 2. Ćuuuuj,zabranjen u Poljskoj…Uživajte u objavama Poljskog “Kurira“…

 3. koliko zaista moras da budes glup,da vidis da se protiv te firme vode sudski postupci,da je negde zabranjuju,kazjnavaju,da firma konstantno menja ime,otvara nove firme koje kao nemaju veze sa maticnom ,da sagledas poslovanje firme koje smo objasnili do detalja i da je i dalje branis?
  Zaista moras biti mnooooogo glup

  1. Aaaaa,vidio sam to nedavno na vašem zvaničnom izvoru informacija…
   A što nema ništa na stranici UOKIK-a to nema veze jer vi sektaši Behindmlm-a samo u te vijesti slijepo vjerujete,pa onda slažete kao što ste lagali da je Ruja uhapšena…

 4. za Ruju je bila vest da je uhapsena a ovde niko ne laze za razliku od tebe.
  Cijnenica je da je Lioness piramidalna prevara,dokazano i pokazano.Svi ljudi koji se bave time su lopovi kao ti recimo i to ti je to.
  ne kaze se dzabe ko laze taj i krade

 5. Ko je zvanićno zabranio Lyoness u Poljskoj….
  Ako je to ovaj relevantni blog onda je to sigurno istina…

 6. Mora da je ovaj anonimni bloger zabranio Ly u Poljskoj…

 7. Ja nemam clanove u Poljskoj od cijih kupovina imam proviziju ali imam aplikaciju u kojoj vidim da u Poljskoj trenutno posluje samo 4590 partnerskih firmi kod kojih se moze koristiti ly kartica. Cim saznam za prvu isplatu od bilo koje firme iz Poljske javljam. Ja nisam kao braca Daltoni. Ja prvo provjerim da se ne provaljujem ovdje.

 8. Čekaj malo, ti zarađuješ što neko tamo u Poljskoj kupuje leba i mleko? Koga bre ti zajebavaš je li?? Jel misliš da smo mi ovde pali sa kruške??? To ti tamo pričaj ispranim mozgovima na sektaškim seansama a nas ovde zaobiđi u širokom luku

 9. Nazalost nemam clanove u Poljskoj ali recimo imam clana u Sloveniji koji je trgovacki putnik ili tako nesto i koji svaki mjesec u Sloveniji sipa blizu 500€ goriva i ja sam od njega odnosno od partnerske firme dobar 5€ i tako vec 4-5 godina. Imam i vozaca autobusa koji ljeti vozi Dubrovnik- Austijia i sipa i po 800€ od jednom goriva plus kupuje sto bi ti reko hleb i mlijeko i ja i na to zaradjujem. Na gorivo 8€ a na hleb i mlijeko 1 cent ali nakupi se. A ti? Kako tebi ide?

  1. meni ide odlicno,
   od IT sektora u firmi plata 1500 evra redovno a od dodatnog posla edukacije,postavljanja mreza,podesavanja rutera,Secirity centra (SCCM) i ostalog bude jos 500-1000 mesecno.
   a ti zaradis 5+8 = 13 evra
   jos tu ti tamo eto izadjes na 50 evra i srecan si plus takva osoba u firmi ne moze imati platu vecu od 300-400 evra pa ti vidi.
   ja dobar toliko mesecno a ti?

 10. samo da ti pokazem koliko gluposti ovde pises za sitne pare,ali da ti nest oznas nikad ne bi ni radio Ly

   1. cuti ti sa svojih 50 evra mesecno pokrij se usima,da znas da zaradis ne bi se bavio lopovlukom u piramidalnim prevarama

 11. Radim u IT sektoru , kopam kanale za jednog poznatog kablovskog operatera…
  I honorarno visim na ovom blogu zbog sendvića…

  1. znaci ti si jedan od onih koji glasaju zbog sendvica?
   Bravooooo

Zatvoreno za komentare.

Gore ↑

%d bloggers like this: