Onecoin/Onelife ima sve manje sreće sa poreskim rajevima. Tokom 2016, kompanija se predstavljala kao korporacija sa Gibraltara, pod imenom OneCoin Limited u vlasništvu Veske Ignjatov, majke Ruje Ignjatove, gde se preko nje i bugarske kompanije Pegaron Invest Limited, gde je Veska bila direktor, vršilo pranje novca Onecoin investitora.

Adresu Onecoin Limited na Gibraltaru pružala je kompanija AMS Company Management Limited, da bi 26. februara 2016, ta ista firma uskratila adresu Onecoinu,

Do 26. avgusta 2016, Onecoin očigledno nije uspeo da nađe adekvatnu zamenu tako da je Veska Ignjatova podnela zahtev da se Onecoin izbriše iz registra kompanija na Gibraltaru.

Nakon  tih dešavanja sve informacije da je Onecoin firma registrovana na Gibraltaru su uklonjene sa sajta Onecoin.

Za sajt Onelife stoji informacija da je firma locirana u Belizeu, pod imenom Onelife Network LTD, i pod pitanjem je koliko će dugo ostati ta informacija jer je Komisija za Internacionalne Finansijske Service (IFSC) Belizea, 30. maja 2017, objavila upozorenje i naredbu da Onelife prekine sa svim nelicenciranim i ilegalnim aktivnostima, zbog toga što vrši trgovinu bez licence IFSC-a.

Da li će Onelife Limited nabaviti licencu ili će tražiti neki novi poreski raj ostaje da se vidi.

Nacionalna Banka Makedonije upozorava protiv kriptovaluta

Nacionalna Banka Makedonije objavila je saopštenje u kome se upozorava da su sve kriptovalute riskantne, da je njihova trgovina ilegalana, da nose mnoge rizike i da mnogu imati elemente piramidalne šeme gde je kao primer označen Onecoin, za koji se dalje navodi da je predmet istrage u nekoliko zemalja Evrope.

Pokretanje istrage protiv Onecoin-a u Južnoj Koreji

Vesti iz Južne Koreje navode reči direktora Odeljenja za praćenje ilegalnih finansija, da su se obratili vlastima da istraže organizaciju koja je prikupljala novčana sredstva reklamirajući da će cena Onecoina ići gore (poput Bitcoin-a).

Vesti dolaze nakon što su se odigrala hapšenja pet izvršnih lica kompanije King Holdings koji su po sličnoj Onecoin šemi prodavali kvazi digitalnu valutu KCoin, tvrdeći da će vrednost KCoin-a rasti kao kod Bitcoin-a. Njihovi saradnici/investitorli su dobijali proviziju u novcu ili Kcoin-u svaki put kada bi doveli novog investitora.

Napominje se da su prijave o prevarama gde je umešan Onecoin stigle sa svih područja Južne Koreje. Promoteri najviše ciljaju stariju populaciju, kojoj pokazuju novosti o Bitcoin-u, a potom poturaju svoju prevaru pod fasadom da ima isti ili veći potencijal od Bitcoina.

Pacovi napuštaju brod

Braća Steinkeller su od početka bili sa Onecoin-om, govorili su da od Onecoin-a nema ništa bolje, bili su glavni lideri za Italiju, da bi od pre nekoliko dana stigla vest da se Christian, Aron, Stephan povlače iz Onecoin-a i sveta mrežnog marketinga, kako bi se prepustili radu na jednom neimenovanom projektu, dok će vođstvo nad njihovim timom preuzeti malo poznat Staffan Liback (za koga neki naši lokalci kažu da je brat ove trojke…).  Saopšenje o njihovom odlasku objavljeno je na samom sajtu Onecoin-a. Mada se njihov odlazak brani raznim izgovorima (od toga da su pomogli milionima da postanu uspešni, da su dovoljno zaradili i odradili, da će njihova struktura i dalje da im isplaćuje proviziju što je stvarno čudno zaključivanje jer je ta struktura sada u vlasništvu druge osobe…itd) važno pitanje je i dalje tu: zašto bi iko od njih napuštao zaradu od 2.5 miliona evra mesečno ? Naročito pitanje dobija na vrednosti kada se sagleda da bi sledeće godine trebalo da se desi tako dugo reklamirano izlaženje na slobodno tržište, gde će svaki Onecoin saradnik moći da proda svoje parice. Mesecima što strani što domaći promoteri pune glave svojim sledbenicima da će izlaskom na tržište Onecoin imati još veću vrednost, pa zbog čega ova braća ne žele da od milionera postanu milijarderi ?

Naši lokalni promoteri takođe pričaju da je neka neimenovana firma u Italiji sa neimenovanim liderima radila na svoju ruku i da je njen rad zabranjen tako da Onecoin i dalje nesmetano posluje po Italiji. Da li je bilo kome ova priča uverljiva ? Još kad se vratimo na činjenicu da su pomenuta braća bili glavni lideri za celu teritoriju Italije, kako je moguće da neko bez njihovog znanja radi na štetu cele kompanije ? Malo je reći da cela ta priča debelo bazdi.

Pored Italijanske braće, Norveški lideri Maximillian Nilsenius i Navid Tavakoli su takođe napustili Onecoin, i prešli u drugu ponzi kriptovalutu.

Pomenuti dvojac se pojavio u youtube snimku zajedno sa Rujom pred seminar u Makau

Pošto su već počelo sa globalnim izlascima iz Onecoin/Onelife-a može očekivati sličan trend i kod naših BiH, Cro, Mne, Srb lokalaca. Pa da vidimo ko će prvi da se izgubi sa scene. Kad smo već kod lokala:

Dešavanja na lokalu

Naši dobro poznati Onecoin lokalci organizovali su seminar u Hotelu Park u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini.

Još uvek ništa nisu objavili kako su prošli sa svojim seminarom, tako da ako neko od njih ovo čita objavite neki snimak, baš me zanimali koje su nove izgovore sad smislili. Nemoj samo da se neko ulenjio i zaboravio da okači.

Moji kontakti iz Bosne i Hrvatske su uvereni da im seminar nije baš najbolje prošao, najviše zbog odsustva snimka koji se obično naknadno objavi par dana nakon seminara. Da li je navodno propalom seminaru kumovao tekst na portalu ljubuski http://ljubuski.net/20855-onecoinonelife-najveca-financijska-prijevara-dolazi-i-kod-nas objavljenog dan uoči seminara ? Moguće je ako tome svedoče reakcije na kontra tekstu na http://bljesak.info/rubrika/sci-tech/clanak/marusic-za-bljesak-slijedi-nam-evolucija-novca-koju-ce-omoguciti-kriptovalute/199611 u kome sam ostavio svoje komentare gde su me naši lokalni Onecoinovci obasuli raznim epitetima – od toga da sam prevarant (ne znam samo kako sam ja to nekoga prevario a da mu ni dinar, marku ili evro nisam uzeo) pa do toga da će na mene napujdati policiju kako bi razotkrili moj pravi identitet. Ja bi samo zamolio da niko ne ostavlja komentare na Bljesku u moju odbranu. Nema potrebe za tim, dovoljni su komentari samih Onecoin svedoka;  uspešno su pokazali svoje pravo – gramzivo – pokvareno lice.

Možda je sve ipak samo moja uobrazilja. Možda je neko zaboravio da uključi kameru da snima. Ili je kasno primetio da je snimao sliku bez zvuka. Ili se neko samo malo ulenjio i neće više da radi, jer čeka da konačno proradi ta berza na kojoj će se konačno obogatiti prodajući Onecoin. Kad smo već kod prodaje naši bajni lideri smatraju da čak i ako Onecoin vrednost padne, ipak biti moguće napraviti profit. Iz samo njima poznatim volšebnim i magičnim zakonima ekonomije, ponude i potražnje, vrednost Onecoina biće možda 25$ a možda padne samo na 5$, što je po njima opet dobra stvar. Teško da će vam objasniti kako su uopšte došli do tih cifri.

Po svemu sudeći malo je verovatno da će Onecoin/Onelife izaći na slobodnu berzu, nego će najverovatnije nastaviti sa istom praksom odugovlačenja i praznih obećanja, tako se može očekivati da 2018 naprave neku svoju kopiju coinmarketcap-a, jedino na kojoj će se Onecoin „prodavati“ u i to u minimalnim količinama (XcoinX 2.0 ?). Pa će tako naivni investitori opet prodavati 10ak svojih parica mesečno, opet po nekoj presmešnoj ceni sa svim otežavajućim okolnostima povlačenja para, dok bi se ponovo plasirale bajke o punoj slobodi na berzi negde 2019, 2020.

Advertisements