Zabrana za Onecoin

Već sam kačio link za zabranu Onecoin-a u Italiji ali red je da malo opširnije napišem o toj zabrani. Uprava za zaštitu potrošača i protiv monopola (AGCM) u Italiji je prvobitno naredio suspenziju bilo kakvih aktivnosti Onecoin-a tokom januara meseca 2017. Krajem januara policijske racije utvrdile su da se Onecoin pored suspenzije još uvek vrši promociju svojih kvazi-edukacionih paketa i organizuje seminare.

27 februara AGCM objavljuje svoje nalaze i saopštava da je Onecoin piramidalna šema. Odluka je obrazložena sledećim nalazima:

Većina prihoda u Onecoin-u se ostvaruje putem promocija od strane članova, koje se ne odnose na kupovinu virtualne Onecoin valute već na visinu uloženih para koje članovi treba da plate da bi se priključili sistemu.

Da bi se dostigao cilj ostvarivanja profita, Onecoin saradnici mora da regrutuju nove saradnike.

Ovakav vid poslovanja se pripisuje uobičajenom ponašanju svojstveno piramidalnim šemama.

AGCM je takođe objavio da su pokrenuti procesi protiv 3 saradnika Onecoin kao i protiv matične firme One Network Services. Istraga je bila zajednički proces AGCM-a i specijalne jedinice Finansijske Antimonopolske Policije.

Biznis Insajder Italija prenosi da svaka promocija i prodaja Onecoin/Onlife paketa suočava odgovorne sa kaznom od 10,000 do 5 miliona evra.

Zabrana za Coinspace

Italijanski CONSOB (regualatorno telo za trgovinu hartijama o vrednosti) je utvrdilo da Coinspace poslovna ponuda sa kriptovalutama „finansijski proizvod“. Pošto Coinspace nije registrovan u Italiji da vrši promociju i prodaju finansijskih proizvoda, efektivno mu je određena zabrana daljeg rada i promocije u narednih 90 dana.

Istraga CONSOB-a došla je do zaključka da se isplaćivanje provizija postojećim članovima Coinspace vrši preko uplata novih članova, uz nalaze da se reklamira mesečna zarada preko 50% veća od uloženih investicija. Zabrana je doneta početkom februara meseca.

Coinspace, poput Onecoin-a se nije oglasio povodom zabrane.

Aktivisti koji prate Onecoin smatraju da mu ponestaje para, jer su nedavno ubacili KYC proceduru, za koju naplaćuju sitnih 119€.

Za neobaveštene KYC procedura, skraćeno od Know Your Customer, je karakterističan alat ponzi prevara gde od svojih saradnika traže da im dostave razna lična dokumenta kako bi im navodno odobrili isplate. Mnogi kritičari, uključujući moju malenkost, smatraju da je KYC taktika odugovlačenja, kako bi se što je moguće duže usporio proces isplata provizija. Na taj način pare ostaju duže u šemi a prevaranti dolaze u posed ličnih dokumenata svojih naivnih saradnika, koje kasnije mogu da preprodaju na crnom tržištu ili da zloupotrebe prilikom falsifikovanja isprava, uzimanja kredita itd. Njihova zloupotreba je praktično bezgranična.

Italija za sada od svih država EU prednjači u zabranama ovih tzv. ponzi-kvazi-kriptovaluta.

Advertisements