Dobijam pitanja stalno na email za Dascoin-e, Swisscoin-e, Coinspace i slične ponzi – piramidalne prevare koje pokušavaju biti novi Onecoin tj. samoprozvane buduće ubice Bitcoin-a, tako da se neću baviti svakim od njih pojedinačno nego ću ih lepo spakovati u jedan isti paket, jer suštinski sve je to isto sranje – uvaljivanje one stvari za bubrege.

Šta je karakteristično za sve njih i zašto ih svrstavam u ponzi coin-e:

1. Promoterima ovih nazovi-kriptovaluta su puna usta Bitcoina – samo što nikada neće navesti da Bitcoin nije dostigao slavu kroz Multi Level Marketing, Network Marketing, Preporučiteljski marketing, mrežni marketing i slično MLM proseravanje.

2. Svi do jednog su centralizovani tj. nisu prisutni na online berzama (coinmarketcap.com) kao što je slučaj sa Bitcoin-om i drugim pravim kriptovalutama. IZMENA (9.novembar2017): Pošto je jedan od argumenata prisutnost na coinmarketcapu, organizatori prevara sa ponzi kriptovaluta sada gledaju da pošto-poto nađu način da umuvaju svoju kvazi valutu na pomenutu berzu. Primer: FirstCoin i BitConnect.

3. Cena Bitcoina i drugim kriptovalutama se formira na već pomenutim berzama, i njima se slobodno trguje, dok kod ovih falš novčića MLM kompanija diktira cenu i nudi poslovnu priliku kroz MLM model, gde se obećavaju milioni, gazilioni, trilioni, sa garantovanim zaradama za investiciju. Tim ponzi kriptovalutama može se trgovati samo u okviru kompanije.

4. Čim se spominju garantovane zarade ili velike zarade kroz određen period, gde se investicije u „kopanje“ ovih valuta nazivaju kupovinom prava na kopanje, edukacije ili sličnih sranja, znajte da se radi o običnoj prevari sa investicijama, poznatije kao ponzi šeme.

5. Ni jedan od poslovnih modela kojim se hvale predstavnici gorepomenutih ponzi coin-a, nije dokazan u praksi, već je klasična MLM bajka o „ogromnom“ potencijalu koji će zgrnuti milione svakom ko uđe na vreme. Pa dodaju priču o Bitcoinu, samo što kurvinski prećute da Bitcoin nije postao slavan kroz MLM poslovni model, i da ni jedan MLM ili centralizovan model kriptovalute do DANAS nije uspeo niti da dostigne Bitcoin niti da ga nadmaši. Onog trenutka kad izađu na slobodno tržište sve ove šeme se raspadnu, jer slobodno tržište jeste jedini pravi pokazatelj koliko stvarno vrede ovi ponzi novćići.

6. Poenta je da oni koji prvi ulete, zajedno sa osnivačima, izvuku sav novac od naivnih budala, da bi za godinu, dve, tri nestali sa scene ili se priključe nekom novom ponzi coinu, pa igrarija može ponovo da počne.

7. Bitcoin je osmislio blokchain kao tehnologiju čija je glavna namena transparentnost. Čim nije javno dostupan ili se prikriva, znači da su mutne radnje u pitanju.

8. Još jedan pokazatelj da li je neka kriptovaluta validna jeste ime i prezime programera ili tima programera koji stoje iza nje. Ako njih nema, tj. nisu poznati ili im se imena drže u tajnosti, to opet može da znači da blockchain postoji samo na papiru, dok njegovu ulogu vrši obična excel tabela, a sa njom tek mogu da se rade raznorazne malverzacije.

Za kraj nešto o Coinspace-u. Pošto se hvale slikama kancelarija i servera, na kojima se navodno vrši kopanje, moram da napomenem da se radi o ukradenim slikama i slikama provučenim kroz photoshop. Coinspace aka S-Coin je obična ponzi prevara, baš kao i ostale.

Advertisements