Iskren da budem ni sam nisam bio upoznat da postoji tužba tj. da se vodi(o) sudski proces protiv SCnet kompanije i odgovornog lica dok mi nije poslat dokument o prekrašajnom postupku. Možete već da naslutite iz naslova da vesti nisu baš najpovoljnije.

Po priloženom dokumentu Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, sektor tržišne inspekcije, odsek za sprečavanje nelojalne konkurencije pokrenuo je prekršajni postupak protiv kompanije Shopping Center Network Srbija AD  (naš dobropoznati SCnet) i odgovornog lica Roberta Paušića (slika desno) zbog prekršaja Zakona o trgovini (član zakona koji se odnosi na piramidalnu trgovinu), Zakona o zaštiti potrošača (član koji se odnosi na obmanu potrošača) i Zakona o oglašavanju (ovaj deo mi je nejasan jer nisam uspeo da nađem na koji se konkretno prekršaj poziva).

Prekršajni postupak pokrenut je 24.09.2014. godine od strane odseka koji pripada gorepomenutom ministarstvu. Za dve godine koliko se ovaj postupak provlačio po sudovima, ni jednom se nije ni ministarstvo ni sektor inspekcije ni odsek javno oglasio da vodi postupak protiv kompanije za koju se može slobodno reći da je piramidalna prevara.

Imamo primere iz Austrije, Švajcarske, Norveške, Švedske i možda još država koje sam zaboravio da spomenem gde se informacije o sudskim procesima poput ovog javno iznesu u medije. Jedan od razloga je da se upozori javnost o potencijalnoj opasnosti, drugi da se kod građana osnaži poverenje u državne službe, treći da građani doprinesu tužbenom postupku kao svedoci ohrabreni postupkom države (što je kod nas i dalje jedna velika fantazija). Uobičajeno je još i da državne službe u tim državama ciljaju da dobiju prekršajni postupak a ne da dve godine mlate praznu slamu, kao što je ovde bio slučaj

Da, baš tako, SCnet i Paušić su se izvukli jer je proces ZASTAREO. Dve godine se postupak provlačio po sudu, da bi na kraju bio obustavljen jer nije bio pravo-snažno okončan. Postavlja se pitanje zbog čega je uopšte i pokretan ako ministarstvo tj. odsek tj. sektor jedino izgleda zna da se razbacuje parama građana i uludo troši vreme suda i sudskih organa, a ne nađe za shodno da obavesti javnost da vodi proces protiv kompanije, niti da upozori ili zatraži javno da se jave oštećeni (kako to rade neke od razvijenijih država). Da ne spominjem što im je okončanje i dobijanje postupka bila očigledna zadnja rupa na svirali.

A možda i ja grešim. Možda nije greška u ministarstvu-odseku-sektoru, možda je u tradicionalnom stilu Srpskog pravosuđa proces odlagan i razvlačen dok se nije došlo do tačke zastarelosti.

Pored gorkog ukusa zbog presude, ostaje bleda uteha da SCnet i Paušić nisu proglašeni nevinim, ali ni krivim. U svakom slučaju neće moći više da se izvlače kako ih niko nije tužio. A mene baš zanima kako će Paušić da objasni sudski proces svom vernom stadu jer je godinama drvio kako je sve legalno u SCnetu, kako nema piramide i prevare a sa druge strane prećutao da se sudi sa državom. Koji će izgovor sledeći da smisli zbog čega nije proglašen nevinim kad je sve tako fino i krasno.

 

 

Advertisements