Posetiocima bloga siguran sam neće biti teško da odgonetnu odgovor na ovo pitanje, naročito kad pročitaju ovu temu. Pošto sam dobio nekoliko zahteva da pružim svoj stav o pomenutoj kompaniji ja sam to i učinio, samo što su se ti moji stavovi zagubili po komentarima ovde na blogu.

Da ne bih samo upućivao na te komentare, odlučio sam da napravim novu temu, gde ću svoje čitaoce da uputim da sami nađu odgovor. Ono što ću ja da uradim biće samo prikaz činjenica.

Kompanija Kairos Planet nalazi se na sajtu kairosplanet (tačka) com. Za vlasnika sajta navodi se Michel Vieira, do nedavno izlistan u sekciji Management sajta kao izvršni direktor (CEO) zajedno sa još dvojicom predstavnika kompanije, koji su u vreme kucanja ovog teksa volšebno nestali, tako da pomenuta sekcija na sajtu prikazuje samo sliku upravljačke strukture kompanije bez navođenja makar jednog odgovornog lica.

Zapitajte se sami da li bi ste poklonili poverenje jednoj takvoj kompaniji koja krije imena svojih izvršnih i odgovornih lica. No, idemo dalje.

Na sajtu kompanije navode se dve adrese: jedna u Velikoj Britaniji, druga u SAD. Pretragom Googla za obe adrese saznajemo da se na adresi u Velikoj Britaniji nalazi još nekoliko firmi osim Kairosa (reda stotinak) što nameće pretpostavku da se radi o iznajmljenoj poštanskoj adresi, dok adresu u SAD drži kompanija I-incorporate koja za potrebe drugih osniva i održava korporacije i kompanije. Iz svega ovoga nameće se zaključak da Kairos Planet iznajmljuje tuđe adrese koje predstavlja kao svoje. Ponovo razmislite o tome koliko treba poklanjati poverenje kompaniji koja izgleda postoji na dotičnim adresama samo na papiru.

Kompenzacioni plan

Kompanija Kairos Planet nudi poslovnu mogućnost po kojoj možete zaraditi tako što ćete uplatiti određenu sumu za „iznajmljivanje“ nekog od sledećih paketa: standard, silver, gold, platinum. Na sajtu su navedene cene ovih paketa bez potencijalnih zarada. Kompenzacioni plan postoji ali je napravljen u stilu powerpoint prezentacije sa brojnim slikama gde se razmeće silnim procenatima bez iole nekog tekstualnog objašnjenja.

Detaljnije objašnjenje je moralo da se potraži po Youtube prezentacijama i Facebook grupama, tako da se našlo sledeće:

Po slici gore, da bi ste zaradili u Kairos Planetu, treba da „iznajmite“ neki od već spomenutih paketa, pa potom da na Vaš računar ubacite Kairos program koji će u zavisnosti od „iznajmljenog“ paketa, rezervisati prostor na disku Vašeg računara i sve što posle treba da uradite jeste da ostavite taj Vaš računar 10 do 24 sata uključen i dostupan na internetu.

U zavisnosti od „iznajmljenog“ paketa, zarada može biti sledeća:

 • 125$ za standard – 312,5$ zarada
 • 597$ za silver – 1492,5$ zarada
 • 1577$ za gold – 3942,5$ zarada
 • 2777$ za platinum – 6942,5$ zarada

Nameće se nekoliko pitanja u vezi ovih krajnje nerealnih zarada:

 1. Koliko se jednoj kompaniji isplati ovakav poslovan model gde će da iznajmljuje potrošačke računare i diskove, da bi na njima skladištila podatke ako se ima u vidu da su ti računari mahom jeftine proizvodnje i obično ne ispunjavaju standarde koji se traže kod računara i diskova namenjenih velikim obradama podataka ?
 2. Kada je u pitanju rad sa podacima, velike kompanije traže izdržljive diskove, jake računare (obrađuju se terabajti i terabajti podataka) kao i brze veze (gigabitne) kako bi podaci bili dostupni u što kraćim vremenskim razmacima. Kako onda neko u Kairos Planetu zamišlja da prebrodi potrošačke veze sa interenetom koje su obično megabitne i gde najčešće postoji razlika u dolaznom i odlaznom saobraćaju (kao što je na primer ADSL u Srbiji i okolnim zemljama) ?
 3. Zamislite da jedan Google ili Facebook koriste ovakav poslovan model. Bio bi potpuno neisplativ za njih, plus što bi morali da imaju ogroman broj rezervnih kopija na svakom računaru samo da bi pokrili nedostupnost drugih računara na svakih 10 sati.
 4. Zbog čega Kairos plaća svojim saradnicima 37$ – 39$ po 1GB kada su danas cene za 1GB profesionalnog uskladištenja podataka oko 0,03 – 0,05$ ? Za taj novac mogli bi da iznajme mnogo više, bolje i kvalitetnije skladište koje ne bi bilo dostupno samo 10 sati dnevno.
Dodatne zarade

Pored navedenih zarada tu su naravno i zvanja na osnovu koji se vrši dodatna zarada:

 • Assistant  – asistent (prvo zvanje kad se uplate pare) – 15% bonus od uplata direktno regrutovanih ispod Vas, za ostale nakon toga bonus je 3%
 • Manager  – menadžer (najmanje 3 regrutovana asistenta) – 15% za direktno regrutovane, 10% za drugi, 3% za treći i niže grane
 • Senior Manager – stariji menadžer (nepoznate kvalifikacije) – 15% za direktno regrutovane, 10% za drugi, 7% za treći i niže grane
 • Master (nepoznate kvalifikacije) – 15% za diretno regrutovane, 10% za drugu i niže grane
 • Executive – izvršitelj (lično regrutujte i održavajte 6 mastera) – 15% za direktne , 10% za drugu granu i 15% granu 3 i niže
 • itd…

Malo objašnjenje: Ako bi gledali nivo Menadžera, kad kažemo 15% od uplata direkno regrutovanih to podrazumeva sledeće – onaj ispod Vas uplati 597$, 15% od toga ide Vama kao bonus, ako on dovuče osobu koja isto uplati 597$, onda od te cifre ide 10$, pa ako ta treća osoba dovuče isto tako nekog ko će uplatiti istu cifru od 597$ od toga je bonus 3%.

Pored već navedenih bonusa postoje i drugi ali su svi do jednog usko vezani za vrbovanje i uplatu sredstava od strane novih članova.

Korporativni klijenti

Na sajtu Kairosa se ne navodi sa kojim kompanijama su u partnerstvu ali zato na prezentacijama saradnici kompanije tvrde da Kairos pruža usluge korporacijama Bosch, Sony, Nissan Motors itd. Za ovakve tvrdnje ne postoji ni jedna zvanična potvrda i treba ih uzeti sa debelom rezervom.

Ko stoji iza Kairosa ?

BehindMLM je već pozabavio Kairosom 2015 i tada ga je označio kao Ponzi. Ono što bi nama trebalo da budu mnogo interesantnije jesu komentari na toj temi. Na primer ovaj komentar nam pruža uvid u to ko sve stoji konkretno iza Kairosa:

Michel Vieira – već pomenuti izvršni direktor Kairosa, iz Portugala
Otokar Kasynets
Robert Grüning
Alexander Leicht
Waldemar Reimer
Yaroslav Sikora
Artem Grebinnyk
Mikhail Rymanov
Kateryna Ondrejkova
Janny Cavassini
Oleksiy Kocherev
Fanis Dghuraev
Vallot Ploompuu
Alexandr Strukov
Janny Cavassini

Nemci, Ukrajinci, Rusi, i po neki Portugalac. Malo čudno za firmu koja je navodno Britansko – Američka, a da nema bar jednog Britanca ili Amerikanca u svojim redovima.

Kairos aplikacija

Još jedan komentar sa BehindMLM-a, osoba iza pseudonima 4n0nym0us našla je za shodno da rastavi Kairos program i prikaže njegov izvorni kod. Drugi učesnik u komentarima Mr. Czech je objasnio šta se konkretno vrši putem te aplikacije:

 • aplikacija je bezopasna (za sada)
 • kontaktira Kairos sajt da bi proverila koliko je vremena bio dostupan računar saradnika
 • provera kupljene / instalirane module
 • daje pristup virtuelnoj kancelariji saradnika
 • povlači sa sajta RentModule.dll i predaje mu kontrolu (mada je za sada označen kao bezopasan, nije isključeno da u bliskoj budućnosti RentModule.dll postane trojanski konj)

Mr. Czech u svom daljem izlaganju piše da RentModule.dll program „ne radi ništa pametno“. U kratkim crtama radi sledeće: na osnovu paketa koji je „iznajmljen“, alocira prostor na disku koji biva sakriven u direktorijumu “_WinApp”. Taj rezervisan prostor ne radi apsolutno ništa više (ispunjen nulama). Nema razmene podataka, nema skladištenja podataka.

Pošto se niko nije pojavio da izazove i opovrgne stavove Mr. Czecha, njegove stavove smatram proverenim, naročito u vezi pomenute aplikacije.

Problemi sa isplatama i uplatama ?

Opet komentari sa BehindMLM-a

TFD navodi da Kairos nameće visoke troškove za povlačenje para, a da krivicu svaljuje na banke, tako da svako ko se odluči da povuče svoju „zaradu“ jedva da nešto i zaradi, kada mu odbiju sve troškove. Zbog toga članovi pribegavaju drugim fazonima, gde od svakog novo-pridošlog uzmu pare na ruke, i samo mu proslede paket koje kupe sa „zarada“ na svom „računu“.

Nema potvrde da se tako nešto stvarno dešava ali kako kažu: gde ima dima ima i vatre.

Drugi komentar koji je važan za naše prostore dolazi od osobe pod imenom Nikola koji kaže sledeće:

I am from Macedonia , and I would like to inform you that all possible banks in our country have banned payments to the account of kairos because it is on a black list

Prevod: Ja sam iz Makedonije i hteo bih da Vas informišem da su sve moguće Banke u našoj zemlji zabranile uplate na račun Kaiors-a jer je na crnoj listi.

Na njegov komentar nadovezali su se osobe Trta (iz Srbije) i Dragan (iz Makedonije), gde prvi kaže da sve još uvek radi u Srbiji ali da nije siguran da će srpske banke staviti Kairos na crnu listu, dok drugi (Dragan) kaže da sve još radi u Makedoniji i da sumnja u te navode o crnoj listi. Nikola se ponovo javio sa stavovima da mu sve banke (NLB, Komercijalna, Stopanska, Halk, itd) nisu dozvolile uplate na račun Kairos-a.

Šta je od toga istina, nadam se da ćemo saznati u skorije vreme.

Zaključak

Date su informacije za ono što ja lično smatram relevantnim i važnim da se navede. Možda će nekom smetati što dosta toga citiram sa BehindMLM ali, po meni i po mišljenjima mnogih drugih, ne postoji bolji izvor na internetu koji će detaljno proći kroz neku MLM šemu.  Što se tiče Kairosa, odgovor na početno pitanje se nameće sam po sebi.

Advertisements